En eventuell uteslutning av det blivande kommunalrådet Jan Larsson (S) tas upp på ett extra styrelsemöte. Foto: SVT

(S) i Pajala begär uteslutning av Jan Larsson

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska partistyrelsen i Pajala begär att Jan Larsson och Johny Lantto ska uteslutas ur partiet. Det står klart efter ett extrainsatt styrelsemöte under onsdagskvällen.

Under ett extrainsatt styrelsemöte på onsdag kväll tog Pajala arbetarekommun beslutet att skicka en begäran om uteslutning till distriktet av Jan Larsson och Johny Lantto med anledning av det de kallar en kupp i samband med valet av kommunalråd under måndagens fullmäktige.

– Det är på grund av illojalitet, de har skadat partiet något otroligt, vi har inget förtroende längre för de två, säger Roland Karlsson (S) ledamot Pajala arbetarkommun.

Splittringen inom (S) i Pajala

”Beklämmande”

Socialdemokraterna i Pajala valde Ulrika Hammarström som officiell kommunalrådskandidat med en stor majoritet. Hon fick 97 av 133 röster (73 procent) vid partiets medlemsmöte i Tärendö.

Men trots det valde elva av 15 ledamöter i s-gruppen i fullmäktige, vänsterpartiets sju ledamöter och moderaternas tre ledamöter att välja Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V) som kommunalråd med ett delat ledarskap.

Omröstningen på fullmäktige i måndags slutade 21-11.

Och partiets ledande lokala företrädare anser att det är ett stadgebrott att gå emot partiets linje på det sättet och har nu kopplat in partidistriktets experter på saken.

– Jag tycker att det är beklämmande att de har gått emot partiets linje och även börjat samarbeta med vänsterpartiet igen. Vi har ju beslutat helt annorlunda vid ett möte, säger Åke Johdet, styrelseledamot i arbetarekommunen.

Hur är stämningen?

– Hela styrelsen är väldigt förgrymmad just nu. Vår kandidat var Ulrika Hammarström och ingen annan. Ändå kör de över oss och partiets linje. Det var en överraskning, säger han till SVT innan mötet.

Nu är det upp till partiet centralt att avgöra frågan.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Jan Larsson och Johny Lantto för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Splittringen inom (S) i Pajala

Mer i ämnet