Maria Stenberg tappar första platsen på regionlistan – lämnar politiken

(S) har beslutat om listor till riksdag och region

Uppdaterad
Publicerad

Idag har Socialdemokraterna Norrbotten hållit valkonferens på Sunderby Folkhögskola. Totalt 201 ombud från länet har beslutat om listorna för kommande val när det gäller riksdag och regionfullmäktige 2018.

Valkonferensen beslutade att välja Linus Sköld från Älvsbyn till plats nummer fem på riksdagslistan och Anders Öberg till första namn på regionlistan tillika regionråd. Konsekvenserna av detta blev att nuvarande riksdagsledamoten Leif Pettersson och Maria Stenberg, regionstyrelsens ordförande, valde att inte stå till förfogande inför nästa mandatperiod.

– Både Leif och Maria gör idag ett mycket bra jobb för vårt parti och för ett bättre Sverige. De är viktiga delar av det lag vi har idag men de kommer inte att kandidera för en ny period, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande Socialdemokraterna Norrbotten.

Som väntat toppas riksdagslistan av nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Karungi. På andra plats Ida Karkiainen från Haparanda och på tredje plats Fredrik Lundh Sammeli från Luleå. Efter omröstning gick fjärde platsen gick till Emilia Töyrä från Kiruna med siffrorna 135 – 48. Hannah Bergstedt från Piteå hamnade därmed på plats nummer sex.

– Valkonferensen har sagt sitt och det är två bra listor vi nu går till val på. Nu är det fullt fokus framåt på den valrörelse som väntar, avslutar Fredrik Lundh Sammeli. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.