• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

S vill ställa högre krav på bidragstagare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna  i Luleås socialnämnd vill införa motprestation för dem som behöver försörjningsstöd.

Förslaget som kommer från Moderaterna tas nu emot positivt av socialnämndens arbetsutskott som leds av Socialdemokraterna.

– Det här är något vi egentligen redan gör. Vi har till exempel  speciella satsningar på ungdomar och kriminella för att de ska få större möjligheter att på sikt försörja sig själva. Men vi behöver bredda den här verksamheten. Förstå så hemskt att stå utanför alla trygghetssystem och känna att det bara är försörjningsstöd stöd som återstår, säger socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson (S)

Blir det ett tvingande system för alla som har försörjningsstöd?

– Jag personligen skulle inte ställa mig bakom tvång. Det kan ju finnas skäl till att du inte kan vara i en aktivitet. Men det är ju ännu värre om samhället inte bygger ut aktiviteter som gör så att människor kan bli fria. Tanken är att de med försörjningsstöd ska få chans att visa upp sig på arbetsplatser säger Margareta Bladfors-Eriksson.

I mitten av förra året genomfördes en lagstiftning som gör att kommunerna kan ställa högre krav på de som får stödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer