Maja Bergström, tandläkare Porsuddens folktandvård. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så arbetar tandvårdsteamen: ”Som tomtarnas julverkstad”

Publicerad

På Porsuddens Folktandvård i Luleå jobbar de med ”löpandebandprincipen” för att klara av så många patienter som möjligt.

Tandläkare Maja Bergström jobbar med tre rum samtidigt. I varje rum finns tandsköterskor och tandhygienister som förbereder allt de bara kan och får.

Till exempel lägga bedövning och när det är dags för att dra ut en tand: borra eller någonting annat där tandläkaren verkligen behövs kliver Maja Bergström in i rummet. Så fort hon gjort det allra nödvändigaste går hon vidare till nästa patient och sedan avslutar tandsköterskan jobbet.

”Tomtarnas julverkstad”

Behandlingarna sker enligt ”löpandebandprincipen”.

– Det är lite som tomtarnas julverkstad. Det är skönt att vi hinner behandla fler av våra patienter och att det händer något i våra köer. De har ju stått still eftersom vi har varit underbemannade väldigt länge, säger Maja Bergström och fortsätter:

– Sen är det roligt för tandsköterskorna, de får lite mer delegerat arbete de får göra fyllningar och jobba lite mer som tandhygienister, säger Maja Bergström.

Patienten ska vara stora vinnaren

Enhetschef Kerstin Lantto berättar att de jobbar med uttryck som heter BEON – Bästa Effektiva Omhändertagande Nivå. Det innebär att man ska få alla i ett team att jobba på toppen av sin kompetens.

– Den stora vinsten är för patienten. Vi får ju en annan genomströmning. Men också för teamet finns fördelar. De får kompetensutvecklas och använda hela sin kompetens och vi ser att det stärker sammanhållningen och arbetsglädjen, säger Kerstin Lantto.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer