Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Alex Olofsson hur han har planerat Kirunafestivalens område – och du hör hur mycket betonggrisarna har kostat i kampen mot blåsten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så blir Kirunafestivalen i nya och blåsiga centrum

Uppdaterad
Publicerad

Kirunafestivalen flyttar till nya centrum – och där väntar många utmaningar. Ytorna är 9 000 kvadratmeter mindre än tidigare och för att parera vinden har man plöjt ned pengar på betonggrisar så att tälten inte blåser bort.

Kirunafestivalen genomförs 29 juni-2 juli och är den 23:e i ordningen sedan starten år 2000.

Förra årets festival var samtidigt ett farväl till Kirunas gamla centrum och nu bär det av tre kilometer österut.

Premiären avgör framtiden

Alex Olofsson vid arrangörsföreningen ”Tusen toner” tituleras festivalgeneral. Det är han som har fått handskas med många av svårigheterna med den nya placeringen.

Premiären kommer också att avgöra festivalens framtid.

– Vi måste testa. Kan vi ha ett så här stort event i nya Kiruna, behöver vi skala ned eller måste vi hitta en annan plats? frågar sig Alex Olofsson.

Mindre yta att spela på

Till att börja med är nya centrum planerat för att vara kompakt där det ska vara nära till allt. Men det innebär också att festivalytan minskat med hela 9 000 kvadratmeter jämfört med gamla centrum.

Det har därmed blivit en del pusslande för att få plats med tre scener, matland, öltält och andra faciliteter.

Så många ryms framför scenen

Inte minst gäller det att hitta en plats för en publik på minst 5 000 som får plats framför scen när Hooja, Benjamin Ingrosso och de andra huvudakterna framträder.

Fortfarande pågår det markarbeten på torget och det är hela kvarter alldeles intill som är under uppbyggnad. De öppna ytorna inbjuder också till att friska vindar som kan svepa in över festivalen.

I klippet visar Alex Olofsson hur han har planerat området – och hur mycket betonggrisarna har kostat i kampen mot blåsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.