Foto: SVT

Så brandsäkrar du hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera enkla sätt att hindra bränder från att uppkomma och för att släcka dem innan de sprider sig. Här är de fyra vanligaste:

  • Brandvarnare ska sitta på varje våningsplan i ditt hem. Det är när du sover som du har minst chans att upptäcka en brand, därför är det en billig livförsäkring att ha fungerande brandvarnare. De ska sitta i taket med minst 50 cm fritt utrymme på vardera sidan. De ska inte sitta nära ventilationsöppningar. Testa brandvarnare när du satt upp dem och kontrollera att de fungerar med jämna mellanrum.
Bostadsbränder på Hertsön
  • Brandfilt används för att släcka mindre bränder eller för att minska risken för spridning. Förvara den så att den är lätt att komma åt. Kasta inte brandfilten utan lägg den bestämt över elden. Om det börjar brinna i kläderna, få personen att lägga sig ned på marken och kväv elden med brandfilten. Börja vid huvudet.

Källa: Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbränder på Hertsön

Mer i ämnet