Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rigorös säkerhet under EU-mötet i Kiruna – därför är programmet hemligt Foto: Fredrik Sandberg/TT, Hans Sternlund/SVT

Rigorös säkerhet under EU-mötet i Kiruna – därför är programmet hemligt

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten kommer att vara rigorös under EU-mötet i Kiruna. Programmet med aktiviteter och tidpunkter hålls hemliga så långt det är möjligt.

– I det här stadiet vill man inte visa exakt vad, exakt när, säger Kirunas kommundirektör Johan Bergstad.

Det är Sveriges regering som är värd för besöket och Kiruna kommuns uppgift i egenskap av värdkommun är att koordinera lokaler, platser och logistik.

Kiruna kommun har flera tjänstemän som i princip arbetar på heltid med de frågorna. Men även de måste hålla tillbaka med de knapphändiga uppgifter som de har fått ta del av. Det handlar om att inte ge bort information om vilka säkerhetsåtgärder man har.

– Baserat på erfarenhet vet man att den här typen av möten drar till sig yttringar som man vill ha kontroll på, säger Johan Bergstad.

Vill inte se kravaller i Kiruna

Bland erfarenheterna finns de våldsamma kravallerna i samband med mötet i Göteborg när Sverige hade ordförandeskapet i EU första gången 2001. Något liknande vill man inte se i Kiruna i januari.

Under dagarna i Kiruna kommer också rymdbasen Esrange att inviga sin nya raketramp för satellitbärande raketer. Fortfarande förhandlar SSC med med raketbolag och de första uppskjutningarna beräknas till slutet av 2023 eller början av 2024.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.