Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Daniel Wonkavaara varför han gör allt för att familjen Akue ska få stanna i Sävast istället för att tvingas tillbaka till Nigeria. Foto: Erica Olofsson/SVT

Daniel och grannarna gör allt för att utvisningshotade familjen ska få stanna i Sävast

Publicerad

Flera vänner och grannar till familjen Akue i Sävast har gått ihop för att stoppa en eventuell utvisning till Nigeria. Daniel Wonkavaara är en av dem som lagt ned otaliga antal timmar för att hjälpa familjen.

– Det är värt varenda en om de får stanna, säger han till SVT.

Det är en mycket berörd vän till familjen Akue som SVT möter i Sävast utamför Boden. Här har han och flera andra tillbringat mycket tid för att Glory, Jeffrey och deras tre döttrar ska få möjlighet att stanna i kvarteret.

– Familjen är en tillgång som vi i Sverige borde ta vara på. De är fantastiska människor, säger Daniel Wonkavaara.

Hur mycket tid har du lagt ned?

– Det går inte att räkna timmarna för det är för många. Men hade man inte ställt upp så hade man ångrat det varje sekund.

Har samlat in 80 000 kronor

Vännerna har bland annat startat en insamling för att kunna anlita en jurist inom migrationsrätt. Hittills har de fått ihop ungefär 80 000 kronor.

– Det har varit så lätt att få in pengar och det visar hur stort engagemanget är för den här familjen. Hur förankrade de är och hur stort kontaktnät de har byggt upp. Vi är många som vill att de stannar kvar här hos oss, säger Daniel Wonkavaara.

I videon berättar Daniel varför han gör allt för att familjen ska få stanna i Sävast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.