Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Hans Sternlund berätta om lavinolyckan. Foto: Statens haverikommission & SVT

Så gick lavinolyckan på Kebnekaise till – inga tecken på att övningen avbryts

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport till Arbetsmiljöverket beskriver Försvarsmakten hur den dödliga lavinolyckan vid Kebnekaise gick till. Mannen ska ha snubblat när han gick på kammen till Nordtoppen. Samtidigt syns inga tecken på att soldaterna skulle vara på väg att tas hem från Kebnekaise.

Händelsen är delvis att betrakta som en arbetsplatsolycka och Försvarsmakten har i en rapport till Arbetsmiljöverket beskrivit händelseförloppet.

I skrivelsen framkommer att den förloyckade mannen har gått på kammen av Nordtoppen och att ett mindre släpp av snö skedde. I rapporten står det:

”Snubblar då till och ett större flak lossnar och han rutchar neråt för att sedan falla och då går en större lavin med i fallet.”

Flera utredningar

Arbetsmiljöverket är bara en av flera parter som kommer att utreda olyckan. Även Polisen och Försvarsmakten kommer att göra egna utredningar. Under onsdagen skickade Statens haverikommission upp person för att prata med berörda. Det rapporterar P4 Norrbotten.

Vid K4 fokuserar man nu på att stödja anhöriga och medarbetare och hänvisar kommentarer till den utlysta presskonferensen i Arvidsjaur på tordsdagseftermiddagen.

SVT på plats

I Nikkaluokta-Kebnekaise rådde sträng kyla under onsdagen med temperaturer nedåt 25 minusgrader.

SVT:s reporterteam på plats mötte en nästan öde fjällby. De soldater som deltar i övningen utgick från Nikkaluokta i måndags och det syntes inga tecken på att övningen skulle ha avbrutits och att soldater, officerare och värnpliktiga skulle tas tillbaka samma väg som de kom.

Under tisdagen gick två laviner i området. I den högra drogs soldaten med när han föll från kammen på Kebnekaises nordtopp. Foto: Väderstationen/Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.