Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verkstadschefens bästa tips på hur du undviker bilbekymmer i kylan. Foto: Filip Öhman/SVT

Så håller du bilen vid liv trots den långdragna kylan i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Termometrarna runt om i Norrbotten visar på fortsatt rekordkyla och hos verkstäderna blir köerna längre och längre – men det finns saker du kan göra för att slippa bilhaveri.

Det finns flera saker som du som bilägare kan tänka på för att inte behöva köa till verkstaden när termometrarna fortsatt visar på under 30 minusgrader.

– Har du inte tillgång till varmgarage så kolla igenom batteriets status. Underhållsladda eller byta ut om det är dåligt, då förebygger man mycket, säger Niclas Lundgren, verkstadschef på Niemi Bil i Luleå.

”Var förberedd”

Om man trots allt skulle bli stående efter ett motorhaveri eller om olyckan är framme så menar Niclas Lundgren att det också handlar om att vara förberedd.

– Se till att ha med er varma kläder, en telefon som fungerar och kanske ett par filtar om man har barn i bilen eller blir stående länge. Så kan man kontakta assistans om det händer något.

I klippet hör du fler tips på vad du som bilägare ska tänka på för att inte slita på bilen i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.