Rachel Davis i Abisko lider av social fobi och panikångest, men har inte haft en ångestattack på flera månader. Hon tror att det är vinterbadandet som hjälpt henne. Foto: SVT

Så hjälpte isbaden Rachel mot panikångesten

Uppdaterad
Publicerad

De dagliga isbaden i Abisko har fått en betydelse på flera olika sätt för skotska Rachel Davis. Framför allt har hon lättare att hantera den panikångest som hon har levt med under en stor del av livet.

Rachel Davis har tillbringat vintern i Abisko där hon har jobbat som administratör för ett turistföretag. Symptomen från panikångest och social fobi blev inte bättre efter flytten – inte förrän hon märkte en effekt av att utsätta kroppen för riktigt kallt vatten.

Nu har Rachel lärt sig att kontrollera kroppen vid köldchocken till den grad att hon oberörd kan gå ned i isvaken. I klippet berättar hon själv hur isbaden också verkar ha hjälpt henne att motverka panikångestattacker och social fobi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.