Så kan nya Sverigekartan se ut

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli sex storregioner i Sverige i fortsättningen och de fyra nordligaste länen bildar ett Norrland med nästan en miljon invånare, enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten.

I dag kommer indelningskommittén att presentera den nya regionkartan och det ser ut att bli stora förändringar.

Regeringens inställning är att det ska bli sex nya storregioner och om de två utredarna följer det direktivet så kommer många gamla länsgränser att raderas ut. Både när det gäller landstingen och länsstyrelserna.

Sex regioner

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten så tyder mycket på att de sex nya storregionerna kommer att se ut så här:

– Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

– Stockholm och Gotland.

– Västra Götaland, Halland och Värmland.

– Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge.

– Skåne

Stockholm/Gotlands sjukhus

Skånes företrädare har tydligt gett besked om att den regionen redan är tillräckligt stor och Gotland har redan ett upparbetat samarbete med Stockholm och pratar om Karolinska sjukhuset som Stockholm/Gotlands sjukhus.

De län som i dag bedöms vara osäkra kort är Halland, som de flesta tror kommer att hamna i en region med Västra Götaland och Värmland och Örebro och Södermanland som sannolikt finns med i samma region som Gävleborg, Dalarna, Uppsala och Västmanland.

– Halland har inte förutsättningar att vara en egen region egentligen. Anledningen till att de kunnat vara det är att de ligger på gränsen mellan Västra Götaland och Skåne och den närheten gör att de kan köpa regionsjukvård utan att ha avtal. De köper där det är billigast, säger en person med insikt i förhandlingarna om de nya regionerna.

– Halland och Jämtland, de vill ingenstans. De vill ha egna regioner, men så verkar det inte bli, säger en annan.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet