Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Luleåborna Sofia Broström, Catarina Sundvall och Karim Mohammad om hur de hanterar den ekonomiska krisen. Foto: Filip Hannu/SVT

Så klarar Luleåborna de skenande priserna – skippar busskort och arbetar mer

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen fortsätter att rusa i Sverige och det är främst livsmedelspriser som driver på siffrorna. Nu har många norrbottningar fått göra avkall på saker i vardagen för att klara ekonomin.

– Jag har inte råd att köpa busskort, säger Karim Mohammad.

Under februari landade inflationen på 9,4 procent enligt siffror från SCB och det är främst ökande livsmedelspriser som driver upp siffrorna. Matpriserna steg med 2,8 procent och har sammantaget det senaste halvåret ökar med 22,1 procent.

– Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Ökat i arbetstid

Inflationen betyder att pengarna på norrbottningarnas konton minskar i värde och fler och fler får det svårare att få ekonomin att gå ihop.

De Luleåbor som SVT Norrbotten pratat med har bland annat tvingats gå upp i arbetstid, sluta köpa kläder och cykla till jobbet.

Detta hör du mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.