Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför 2025 blir ett alldeles speciellt år för Kiruna nya centrum. Foto: SVT/Arkiv

Så kommer Kirunas nya centrum fortsätta växa

Publicerad

Kirunas nya centrum är fortfarande till stor del en byggarbetsplats och kommer vara i flera år framöver.

– 2025 blir ett jättespännande år, säger Linus Niva på LKAB.

Den 1 september 2022 var kanske det viktigaste datumet så här långt när det gäller stadsflytten i Kiruna. Det var då ett helt nytt centrum invigdes, tre kilometer öster om den gamla döende centrumkärnan.

Byggs fler bostäder

Men nya centrum var långt ifrån färdigbyggt då och fortfarande är det mycket som är under uppförande.

För ett år sedan var det till exempel knappt någon som bodde i centrumkvarteren. Bara på handelskvarteren hade det flyttat in folk i 297 lägenheter.

Samtidigt byggs det fler bostäder i centrum och i direkt anslutning till centrum. Bara LKAB avser att fortsätta bygga omkring 200 lägenheter varje år.

”Mer liv och rörelse”

Det är också fler arbetsplatser som flyttar till nya centrum. Nya gymnasieskolan med 700-800 elever sätter också sin prägel på området.

– Jag tycker att man ser att det är mer liv och rörelse, och det ökar vartefter, säger Linus Niva, chef för LKAB;s samhällsomvandling Kiruna.

I galleriorna fylls nu de sista tomma lokalerna. Ett kafékedja öppnade tidigare i veckan, och under fredagen offentliggjordes att en klädkedja och en sportbar etablerar sig under 2024.

Enligt Linus Niva blir dock 2025 nästa märkesår i stadsflytten.

I klippet berättar han varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.