För varje dag som malmtågen inte kan rulla från LKAB:s gruvor till Narvik så förlorar det statliga bolaget 100 miljoner kronor. Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Så många kilometer spår ser ut att ha skadats på Malmbanan

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna från den nya urspårningen på Malmbanan verkar vara klart mindre än tidigare befarat, meddelar Haverikommissionen.

– Det finns inget som tyder på att någon manipulerat spåret, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Haverikommissionen.

Orsakerna till urspårningen ser ut att vara "naturligt järnvägsmässiga", säger Bäckstrand. Statens haverikommission, SHK, har några hypoteser men vill inte gå närmare in på dem då man inte har alla fakta ännu.

Skadorna ser också ut att vara klart mindre än befarat.

– De första uppgifterna vi fick var att fem kilometer spår kunde vara skadat. Det ser snarare ut att vara knappt två kilometer. Men det är fortfarande svårt att bedöma då vi inte kan se alla delar av spåret på grund av snömängden, säger Jonas Bäckstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet