Så märks det om du inte duschat innan badet

Uppdaterad
Publicerad

I Rånepoolen var det full fart i dag när sommarlovet precis har börjat. Men att duscha innan man hoppar i plurret är viktigt om man vill hålla poolen öppen hela sommaren.

Förra sommar blev vissa utomhusbad tvungna att tillfälligt stänga. Trycket blev för hårt på reningssystemen som inte hann rena vattnet. En orsak till att en pool måste stänga  är att många badgäster inte vet hur viktigt det är att duscha innan doppet. Det är nämligen inte smutsen på kroppen som orsakar mest skada.

–  Det är hårprodukter, deodoranter, solkräm och tråkigt nog urin som kloret reagerar mest på, säger Johan Nilsson, som är arbetsledare för badverksamheten i Luleå kommun.

Så säger badgästerna

Vid Rånepoolen passade SVT på att fråga badgästerna om de duschat innan de hoppade i badet.

– Det är självklart, säger Micke Dapefrid, när vi träffar honom stående i duschen.

–  Jag duschar alltid innan jag hoppar ner i poolen för annars blir det ju smutsigt, säger sommarlovslediga Ebba Filppa Engman.

I klippet ovan kan du höra hur det märks om du hoppar i poolen utan att ha duschat ordentligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.