Enligt forskare kan man försöka mata utsvultet rådjur med bland annat äpplen. Foto: TT

Så matar du ett svultet rådjur

Uppdaterad
Publicerad

Rådjur kan ha svårt att hitta mat när det är mycket snö, men att gå in och stödmata ett svältande rådjur vintertid kräver att man vet vad man gör, enligt experterna.

– Det allra bästa man kan ge rådjur är ensilage eller renfoder, säger Erik Gustavsson, vid länsstyrelsens naturresurs- och rennäringsenhet.

Han vill varna för att mycket kan gå fel när man ska mata rådjur. 

– Att ett rådjurskid ligger utanför ett hus vid en farstubro tyder på att den är svårt medtagen, men det betyder inte att man kan ge den vilken föda som helst. Av fel föda dör den, säger Erik Gustavsson.

”Hö är inte bra”

Att göra som Karin Åberg i Sunderbyn och försöka mata ett rådjurskid med äppelbitar är helt rätt.

– Att däremot ge hö, som kanske många tror är bra, är direkt dödande för ett rådjur. Rådjur kan bara äta hö om de har vant sig vid det sedan tidigt höst, annars blir den födan för kraftig och stör bakeriefloran, säger Erik Gustavsson.

Han poängterar också att rådjuret måste hitta vatten att dricka:

– Rådjur kan faktiskt inte äta snö.

Kan bli avlivad

Joacim Lundqvist, vid polisens ledningscentral i region Nord, säger att det kan bli aktuellt för polisen att av djurskyddsskäl ta beslut om att skjuta rådjuret.

– Ibland är det faktiskt vi människor som ställer till det för rådjuren. Rådjuren brukar hitta till fågelbona där de äter nötter och fågelfrön och de kan hamna i en energichock som faktiskt gör att de måste ligga helt stilla...Men i det här fallet verkar det vara ett rådjurskid som farit illa en länge tid, säger Joacim Lundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer