Fjärrvärmepriserna ökar och det är stor skillnad på vad kunderna i Norrbotten får betala. Foto: Hasse Holmberg/TT

Så mycket dyrare blir din fjärrvärme – här höjs det mest i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrvärmepriserna når rekordnivåer. Under 2023 har fjärrvärmebolagen i Norrbotten höjt priserna med i genomsnitt 8 procent. Mest höjer fjärrvärmebolagen i Älvsbyn och Kalix följt av Pajala och Gällivare.

Höjningen på 8 procent är på samma nivå som riksgenomsnittet men i Norrbotten är skillnaden mellan fjärrvärmebolagen störst. Det visar den årliga Nils Holgerssonundersökningen.

Stor skillnad

Mest höjer värmeverken i Älvsbyn och Kalix med nästan 15 procent. Även i Pajala och Gällivare höjs priset markant, med 13,7 respektive 13,1 procent. I Arjeplog ligger priset stilla på samma nivå som förra året.

Billigaste kommunen

Billigast är fjärrvärmen i likhet med förra året i Luleå följt av Piteå.

– Gällivare har nu nästan 80 procent dyrare fjärrvärme än Luleå. Fjärrvärmebolag har naturligt monopol på fjärrvärmen i sitt geografiska nät och det gör det i praktiken omöjligt att byta leverantör, säger Louise Wall, ordförande  i Nils Holgerssongruppen.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten angavs en felaktig prishöjning för Jokkmokk, enligt siffror publicerade i undersökningen. SVT Nyheter Norrbotten beklagar felet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.