Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om hur mannen dokumenterade sin egen brottslighet. Foto: Tullverkets förundersökning

Narkotikanätverk nystades upp efter gripande i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

En livstidsdömd man i Indonesien tros ligga bakom ett nätverk som nu åtalas för amfetaminsmuggling. När Tullverket slog till mot en man i Haparanda nystades den stora härvan upp genom en uppskriven krypteringsnyckel.

Flera personer åtalas i en stor narkotikahärva efter att en man greps på gränsen mellan Haparanda och Torneå. Personerna som utgjorde nätverket var spridda i flera länder och smugglade stora mängder amfetamin till Finland.

Hjärnan bakom nätverket ska ha styrts av en svensk man som avtjänar ett livstidslångt fängelsestraff i Indonesien. Målet ska ha varit att samla ihop tillräckligt med pengar för att han skulle kunna muta sig fri.

Krypteringskoden uppskriven

Efter misstankar stoppades en man vid tågstationen i Haparanda. Mannen, som är hemmahörande i Örebro län, bar på en väska med två kilo amfetamin.

Narkotikan var märkt med Foxtrot, vilket är namnet på det omtalade kriminella nätverk där den så kallade “Kurdiska räven“ är ledare.

Under en husrannsakan i mannens bostad hittades bland annat en vakuumförpackare. Men det viktigaste beviset var en krypterad telefon där en uppskriven kod förvarades alldeles intill luren.

Mannen dokumenterade sin egen brottslighet, vilket du kan se i klippet ovan. Bland annat hade han en övervakningskamera i en husvagn där han blandade ut amfetamin.

Tillslag över hela Sverige

Enligt förundersökningen ska nätverket ha levererat amfetamin till Finland minst en gång i månaden. Varannan gång över gränsen i Haparanda, och varannan med färjan mellan Umeå och Vasa.

Efter gripandet i Haparanda har tillslag skett runt om i Sverige. Bland annat mot en äldre kvinna i Munkedal, en ”testare” i Stockholm och en Ölänning i 50-årsåldern.

Fem personer åtalas nu vid Haparanda tingsrätt. Två män, från Örebro län, åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Två kvinnor åtalas för penningtvättsbrott. Ytterligare en man från Jönköpings län åtalas för delaktighet i verksamheten. 

Det väntas tillkomma betydligt fler åtal vid olika tingsrätter runt om i Sverige till följd av härvan.

Mannens väska innehöll två kilo amfetamin när han greps i Haparanda. Han dokumenterade även högar med pengar i sin mobiltelefon. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.