Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Magnus Johansson, Luleå energi, om arbetet med fjärrvärmen när SSAB ställer om till fossilfritt. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Luleå har landets billigaste fjärrvärme – så ska den lösas när SSAB ställer om

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Luleå energi söker nu fler industrier att samarbeta med när SSAB ställer om till fossilfritt år 2030. Det är också då produktionen av bland annat masugnsgas – som driver fjärrvärmeverket i dag – upphör.

Fjärrvärmeverket i Luleå drivs till 90 procent av restgaser från SSAB:s ståltillverkning i Luleå. Det har gjort att Luleåborna har landets billigaste fjärrvärme – den är 40 procent billigare än genomsnittet.

SSAB ska ställa om till fosilfritt år 2030 och då försvinner de restgaser som i dag driver värmeverket.

Söker samarbetspartners

Nu söker det kommunala energibolaget Luleå energi andra industrier som samarbetspartners samtidigt som man, tillsammans med SSAB, utreder på vilket sätt ståltillverkaren ska kunna bidra till Luleås uppvärmning i framtiden.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet