PFAS består av tusentals olika ämnen och i vissa fall har det visat sig vara reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande.
För att kunna sanera PFAS i dag bygger de flesta metoder på att man separerar ämnena från vattnet, ofta genom filtrering. Dock förstörs inte själva PFAS-ämnena och filtermaterialet måste hanteras vidare.
”Viktigt att inte flytta problemet”
I dag är också det vanligast att man förbränner filtermaterialet. Men enligt professor Jurate Kumpiene, som forskar på avfallsteknik vid LTU, vet man inte riktigt vad som händer med PFAS när det förbränns.
Frågan är om de släpps ut i atmosfären, bryts ned eller till och med skapar nya potenta växthusgaser?
– Därför är det viktigt att hitta metoder som verkligen bryter ner PFAS under saneringen och inte flytta fram problemet, säger Jurate Kumpiene.
Kommer använda el
Projektet startar senare i år och forskarna kommer bland annat att använda el för att bryta ner PFAS. Man kommer också att försöka ta bort en specifik grupp av PFAS som tidigare varit svår att ta bort från vattnet.
Hör professorn berätta om problemen och forskningen i klippet.
Det Här är PFAS
PFAS är ett samlingsnamn för mer än 4 700 industriellt framställda kemikalier.
Ämnena har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten, och i dag finns det tusentals olika PFAS-ämnen på marknaden.
PFAS hittas bland annat i stekpannor, funktionskläder, skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, impregneringssprayer, bekämpningsmedel och skönhetsprodukter.
Källa: Naturskyddsföreningen