Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Tyni är Copperstones nya vd och hon vill att gruvbolaget ska bestå av Kirunabor. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så ska gruvsatsningen i Viscaria få större lokal förankring

Publicerad

Gruvbolaget Copperstone vill återöppna Viscariagruvan och har etablerat sitt huvudkontor i Kiruna. Och det är en infödd Kirunabo som har rekryterats som ny vd.

– Vi kommer att verka i Kiruna och vill att samhället ska få något tillbaka av det, säger Anna Tyni.

När planerna väcktes på att väcka den nedlagda Viscariagruvan till liv 2008 var det genom ett bolag från Australien, Avalon minerals. För tre år sedan såldes rättigheterna till svenska bolaget Copperstone resources som nu alltså ska bli ett Kirunaföretag i högre utsträckning.

– Vi vill ju att det här bolaget ska bestå av Kirunabor. Bara vi hittar rätt kompetens och att man hittar någonstans att bo vill vi gärna få medarbetare att flytta hit, säger Anna Tyni som är ny vd för bolaget.

Haft ledande roller i 20 år

Anna Tyni är född i Kiruna och har i 20 år haft ledande funktioner inom LKAB. Förra året blev hon platschef i Kiruna för Copperstones Viscariaprojekt och sedan i torsdags är hon vd för hela bolaget.

LKAB:s underjordsgruva i Kiruna är Viscarias närmaste granne och en framtida konkurrent om arbetskraft. Copperstone räknar med att det kommer att behövas 200-250 personer till gruvdriften när den beräknas komma gång 2023 eller 2024.

Hoppas på samarbete med samebyar

Boalget har flera godkända bearbetningskoncessioner och avser att lämna in en miljötillståndsansökan under innevarande år. En bearbetningskoncession för ett tilltänkt brytningsområde är sedan 2015 överklagad till regeringen av Laevas sameby.

Anna Tyni säger att man kan starta gruvan även utan det området. Hon hoppas också att man ska kunna hitta former för samarbeten med samebyarna.

– Vi ska vara öppna och transparenta och vi vill fortsätta diskutera på ett bra och framgångsrikt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer