Tolv norska fjällrävsvalpar ska släppas ut vid gränstrakterna till Sverige och Finland. Arkivbild. Foto: Arkivbild/Darren West

Så ska hotade fjällräven räddas – tolv norska valpar släpps ut vid gränsen i Norrbotten

Publicerad

Tolv norska valpar ska rädda den hotade fjällräven i norra Sverige. Det meddelar Länsstyrelsen i Norrbotten som är involverad i ett projekt som engagerar forskare i grannländerna Norge och Finland.

Enligt länsstyrelsen i Norrbotten är fjällräven en hotad art i Sverige, Norge och Finland. Situationen är särskilt allvarlig i den nordligaste delen av artens utbredningsområde eftersom fjällrävarna är kritiskt få och populationerna splittrade.

Ett samarbete pågår för att försöka få bukt på situationen och nu meddelar man att Norge har beslutat att släppa ut tolv fjällrävsvalpar i gränstrakterna till norra Finland och Sverige.

– Enstaka fjällrävar har observerats i området de senaste åren, men trots flera kända lyor har inga valpar fötts sedan 1990. Nu försöker vi etablera fjällräven i området på nytt, säger Nina E. Eide, forskare på NINA (Norsk institutt for naturforskning), i ett pressmeddelande.

Följer utvecklingen på fältet och med kameror

Samarbetsländerna har byggt foderstationer i programområdet för att hjälpa fjällrävarna genom svåra år då det finns ont om bytesdjur.

– De insatser som sker i olika delpopulationer på Nordkalotten får en positiv inverkan på varandra. Ju större genetiskt utbyte som sker mellan delpopulationerna desto större är artens chanser att överleva på sikt, säger Nina E. Eide.

För att följa utvecklingen har man satt upp viltkameror som monterats vid foderstationerna och lyorna. Länsstyrelsen i Norrbotten kommer också att göra fältobservationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer