Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två bolag är beredda att satsa 30 miljarder kronor på en 100 mil lång pipeline för vätgas. Foto: Karta: LTU

Så ska vätgasen nå fram till de nya stålverken – finsksvensk satsning för 30 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Det är billigare att transportera energi i form av vätgas än som elektricitet. Det är utifrån den föresatsen som ett svenskt och ett finsk bolag är beredda att satsa 30 miljarder kronor på en 100 mil lång gasledning.

De nya stålverken som planeras i Boden, Gällivare och Kiruna ska byta ut kol mot vätgas. Det är grunden för att tillverka järnsvamp med en nästintill fossilfri process.

Vätgasen ska i sin tur tillverkas genom så kallad spjälkning av vatten. Men för det krävs enorma mängder el.

Var ska vätgasen framställas?

Frågan som man har ställt sig, bland annat i forskningsprojekt vid LTU, är om det är bäst att framställa vätgasen nära stålverken och transportera elen dit med nya kraftledningar.

Eller är det bättre och billigare att framställa vätgasen nära de stora vindkraftsparkerna som planeras vid Bottenviken och därefter transportera gasen i nya ledningar.

Satsning för 30 miljarder

Svenska Nordion Energi och finska Gasgrid tror på det senare – och ska satsa 30 miljarder på att bygga en 100 mil lång pipeline för vätgas. Ledningen ska dels gå efter kusten mellan finska Vasa och Örnsköldsvik och vid Boden och Gällivare till Kiruna.

Planerna presenterades på en digital presskonferens under fredagen.

Hybrit och H2GS tvekar

Enligt Svenska dagbladet har Vattenfall, som är en del i Hybritsamarbetet med LKAB och SSAB, inga planer på att köpa in vätgas i det nya projektet. I stället har man för avsikt att satsa på egen vätgasproduktion i Gällivare.

Även H2 Green Steel  uppger i ett mejl till tidningen att man avser att tillverka sin vätgas själva.

På presskonfensen svarade Hans Kresiel, vd för Nordion Energi, att den saken nog inte är avgjord ännu.

– Vi måste först komma dit med nätet och förklara vad det här nätet ska leverera innan de kan ta ställning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.