Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skönt att bo i ett land där det svängt” – hör Nina Berggård, distriktsordförande för Vänsterpartiet. Foto: Simon Vikström/SVT

Så valde norrbottningarna i EU-valet: ”Less på högerpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

EU-valets preliminära resultat visar gröna siffror för flera partier. I Norrbotten går Vänsterpartiet och Miljöpartiet framåt i de flesta kommunerna – samtidigt som SD tappar i samtliga.

Med de flesta distrikt inräknade ser EU-valet ut att bli en rödgrön seger. Resultatet speglar sig i Norrbotten där V och MP tar mark i de flesta kommunerna.

– Vi har haft en framgångsrik valrörelse i Norrbotten. Nationellt är också MP som allra starkast i Norrbotten där över 25 procent av väljarna i Jokkmokk röstat på oss, säger Jokkmokks kommunalråd, Henrik Blind (MP)

EU-val 2024

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet tappar alla i jämförelse med valet 2019. Moderaterna ser ut att öka något.

SD-ledaren självkritisk

Enligt Marianne Sandström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrbotten, är resultatet inte en prognos för framtida val.

– Naturligtvis är det tråkigt att vi backar. Våra väljare är väldigt kritiska till EU-valet, kanske så kritiska att de inte har valt att rösta, säger hon till SVT.

Nu blickar hon framåt och mot valet 2026.

– Vi ska omvärdera vår strategi. Andra partier har haft en mer aggressiv taktik och vi kan bli tydligare med våra budskap, säger gruppledaren.

I klippet hör du distriktsordförande Nina Berggård (V) om partiets resultat i EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet