Årets vintermarknad fick besök av Greta Thunberg, stadsministern och kungaparet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Så var årets vintermarknad i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Årets vintermarknad i Jokkmokk lockade mycket folk. Milt väder och besök av såväl kungligheter som statsministern och Greta Thunberg kan ha varit några av orsakerna tror marknadsgeneralen Birgitta Nilsson.

Ännu finns ingen exakt siffra på hur många besökare det var totalt. Besökssiffrorna baseras på trafikräkning och håller på att bearbetas just nu berättar Birgitta Nilsson.

– Utifrån hur det såg ut förra året tror jag det var mer folk i år, det var definitivt en ökning under torsdagen och lördagen, säger hon.

Vad skulle du säga var den stora händelsen under marknaden?

Marknaden i sig är ju en stor händelse, men det är inte varje år vi får så många officiella besök. Det är jätteroligt, men alla som besöker marknaden är lika viktiga för oss, säger Birgitta Nilsson.

Är ni nöjda med årets marknad?

Utan att riktigt ha facit i hand så är vi nöjda. Det är mycket som vi ska gå igenom såhär efter marknaden, men jag känner mig ovanligt pigg i dag, så det har nog gått väldigt bra. De allra flesta marknadsbesökare brukar vara nöjda. Folk får gärna höra av sig till oss med både ris och ros.

Insats mot narkotika

Under marknaden gjorde polisen en riktad insats mot narkotika vilket resulterade i att tio män och fyra kvinnor misstänks för narkotikabrott. Polisen kopplar narkotikan till Jokkmokk och inte till marknadsdeltagare utifrån.

– Vi har inte hört om något liknande tidigare, det är klart att sådana saker är mindre roliga, säger Birgitta Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.