Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Miljöpartiets nya språkrör Amanda Lind vill stoppa fly in-fly out i Norrbotten. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Så vill Amanda Lind (MP) stoppa fly in-fly out i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind besökte på fredagen sin uppväxtstad Luleå. Hon var på plats för att diskutera den stora och gröna samhällsomvandlingen som pågår i Norrbotten.

Just nu pumpas det in miljarder i nya gruvor och industri som ska bidra till den gröna omställningen i Norrbotten.

Samtidigt riskerar de nya industrierna att skapa lokala miljöproblem och ett fly in-fly out-läge om inte tillräckligt många flyttar till länet.

Industriboomen i norr

Så ska MP stoppa fly in fly out

Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind besökte på fredagen sin uppväxtstad Luleå för att diskutera konsekvenser av nyindustrialiseringen av Norrbotten.

– Vi i Miljöpartiet vill satsa 2,5 miljarder i skuggbudgeten på samhällsbyggnad i norra Sverige för att undvika fly in fly out, säger Amanda Lind (MP).

I klippet – hör hur språkröret vill hantera miljöriskerna och fly in-fly out.

Fly in-fly out

Begreppet fly in-fly out betyder att personer står skrivna och betalar skatt i en kommun, men jobbar i en annan.

I Kiruna är det exempelvis många som jobbar så kallade sju-sju. Alltså att man jobbar sju dagar i sträck för att sedan vara ledig sju dagar.

Det leder till att jobbkommunen i fråga tappar skattepengar och det kan bli svårare att utveckla kommunens verksamheter.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet