Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kaunis Iron om hur de vill utveckla och öppna nya gruvor Visa alla (2)
Visa alla (2)

Så vill Kaunis Iron utveckla Pajalagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll Kaunis Iron pressträff för att berätta om nuläget och framtiden för Kaunisvaaragruvan i Pajala samt planerna på ytterligare två gruvor.

Inom kort kommer företaget att lämna in tillståndsansökan för alla tre gruvorna.

-  Vi producerar över förväntan och vi gör det till rätt kostnad och kvalitet och priser och valutakurser jobbar i vår riktning just nu så även ekonomiskt går det riktigt bra för oss just nu, säger Per-Erik Lindvall vd Kaunis Iron.

Tillstånd för gruvan går ut 2025

 Men även om det går bra för företaget så är den stora frågan om och  när man kan tänkas få ett nytt tillstånd för gruvdriften. Det tillstånd gruvan har idag går ut 2025.

– Innan vi startade förra sommaren sa vi att ett år efter att vi startat skulle vi komma in med en ny tillståndsansökan för vår verksamhet i Kaunisvaara  och planen ser ut att hålla. Vi kommer nu i juli månad att lämna in en ny ansökan om verksamhetstillstånd för Kaunisvaara, säger Per-Erik Lindvall.        

På den tillståndsansökan man ska lämna in gäller förutom Kaunisvaaragruvan också dom två nya dagbrotten i Sahavaara och Palotieva som innebär en produktionsdubblering men hur man finansiera det hela är oklart i nuläget.

– Det kan ske på flera olika sätt, antingen att vi finansierar det själva  eller att vi finansierar det på annat sätt. Det är fortfarande en öppen fråga hur det ska gå till, säger Per-Erik Lindvall.

Förhoppningen är en järnväg i framtiden

En del i tillståndsansökan är transporterna som idag sker med lastbil  på väg och där förhoppningen är en järnväg i framtiden men i väntan på det ser företaget över möjlighet att köra transporterna via en elväg.

– Det säger sig ju självt att våra landsvägstransporter har ju ett utsläpp av koldioxid och då har vi gått samman med olika aktörer i ett projekt där vi vill utreda möjligheterna att eventuellt bygga en elväg för våra lastbilar, säger Åsa Allan, platschef Kaunis Iron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet