Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna Anders Öberg (S) och Kenneth Backgård (SJVP) vill korta vårdköerna i Norrbotten och ger vallöften i frågan. Foto: Anders Alm/SVT

Så vill politikerna korta vårdköerna i Norrbotten

Publicerad

500 miljoner kronor har avsatts för att korta vårdköerna som finns i länet och pengarna har gett visst resultat – men Region Norrbottens politiker önskar mer.

Hösten 2021 blev det klart att regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer att upphandla och beställa operationer för en halv miljard kronor för att få bukt med vårdskulden.

Men oppositionsrådet Anders Öberg (S) tycker att majoriteten hade kunnat göra mer för att korta vårdkön.

– Vi har fortfarande en av de längsta köerna i landet och en hel del av slussningen har skett via de ordinarie vårdavtal vi slutit inom norra sjukvårdsregionen, men vi ser även att den nya vårdgaranti-enheten har en viktig funktion, säger Anders Öberg.

Underbemanning kan förvärra

En av farhågorna som oppositionen lyft är att det finns en risk att vårdköerna återigen kommer växa om det sker en underbemanning under sommaren, något som det bland annat rapporterats om från Gällivare.

Därför har oppositionen som mål att försöka fylla de vakanser som finns inom vårdinrättningarna för att ha full kapacitet för operationer i länet. Detta är en önskan som även regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) delar.

– Finns det möjlighet att tillsätta vakanserna och personal att rekrytera så är det något som ska göras, säger han.

Kenneth Backgård öppnar även upp för att tillföra mer pengar om det skulle visa sig att den avsatta miljarden inte räcker för att korta köerna.

Hör politikernas vallöften och hur de vill skapa en mer attraktiv arbetsplats i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.