Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Theresia Silander Hagström på Eatit samt regiondirektören i Norrbotten om företagets marknadsföring. Foto: Pressbild

Hälsoföretag vilseleder överviktiga – uppger sig ha anställda hos regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Det nätbaserade hälsoföretaget Eatit uppger i pressmeddelande att de har dietister anställda hos landets alla regioner. Nu reagerar Region Norrbotten på företagets vilseledande marknadsföring.

I pressmeddelanden marknadsför sig företaget med rubriker som ”Fem nya dietister till Region Norrbotten”, ”Fem nya dietister till Region Västerbotten” och så vidare.

Pressutskicken har gått ut till landets samtliga 21 regioner. Fem dietister gånger 21 regioner borde betyda att företaget har totalt 105 dietister anställda – och det stämmer inte.

– Vi har sju dietister anställda i Eatiit, bekräftar Theresia Silander Hagström, representant för företaget, för SVT.

”Olyckligt om det missförstods”

Enligt företaget själva har det inte varit meningen att vilseleda någon med marknadsföringen. Syftet har varit att informera att man anställt fem nya dietister och att dessa finns tillgängliga för alla överviktiga och fetmapatienter mot patientavgift.

– Det är brist på dietister. I många regioner är det väntetider på upp till ett år om man lider av fetma, säger Theresia Silander Hagström.

Hon fortsätter:

– Vi ville informera om att den här möjligheten finns. Sedan är det olyckligt om det missförstods, det var inte tanken.

Region Norrbotten helt ovetande

På Region Norrbotten känner man inte till företaget Eatit.

– Pressmeddelandet som kom var en stor överraskning för oss. Vi hade gärna sett att de kontaktat oss och berättat vilka tjänster de har att erbjuda, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Region Norrbotten.

Regiondirektören reagerar på att det i pressmeddelandet verkar som att dietisterna är anställda av Region Norrbotten.

– Just att man skriver att Region Norrbotten, med stort R, har fått ett antal nya dietister. Där använder man sig av vårt varumärke, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i Norrbotten.

I klippet hör du Eatits representant svara på frågor, samt Region Norrbottens direktör.

Hälsoföretaget Eatit arbetar enligt samma princip som många andra företag inom den digitala vården. Det innebär att företaget har slutit avtal med en region, i det här fallet Stockholm, vilket gör att patienter från alla regioner kan nyttja företagets tjänster mot patientavgift utifrån den överenskommelse som finns mellan landets regioner. Den resterande kostnaden står då patientens hemmaregion för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer