Totalt är det 73 anställda vid sågen. Ett tjugotal av dessa kommer att erbjudas jobb när sågningen utökas vid Rolfs utanför Kalix uppger Setra i ett pressmeddelande. MBL-förhandlingar om nedläggningen i Seskarö inleds idag. Avvecklingen av verksamheten vid sågverket sker under nästa år.
Anställda informerades
Dom anställda informerades om planerna i morse. Men beslutet om nedläggningen fattades vid ett styrelsemöte på onsdagen uppger TT.
Setra är Sveriges största träindustriföretag med 1400 anställda. Företaget ägs till hälften av Sveaskog. Andra stora aktieägare är Skogsägarna Mellanskog ekonomiska förening (26%) och LRF, Lantbrukarnas Ekonomi AB (22%.
Fler än hundra jobb kan försvinna
-Jag är ledsen och kränkt. Det här ödelägger ett helt samhälle, säger kommunstyrelsens vice ordförande Bengt-Olov Innala(s) Haparanda.
Sammantaget kan 120 jobb försvinna på orten om man räknar med kringeffekter som lokala förädlingsföretag, transporter och påverkan på bland annat skolor, tror Innala.
Felaktiga kalkyler
Innala,som också är anställd på sågen och ombud för Ledarna,fick kännedom om nedläggningen för några dagar sedan. Han informerade då både landshövdingen PO Eriksson och kommunalrådet Sven-Erik Bucht.
– För detta blev jag utskälld efter noter av Setras vd, säger Innala, som är upprörd över hanteringen av hela frågan.
– Företaget saknar empati och känsla för medarbetarna. Dessutom är kalkylerna felaktiga och dom ska vi slå sönder, fortsätter Bengt-Olov Innala som idag MBL förhandlar med företaget.
Landshövdingen reagerar
Ett gammalt direktörsvälde, det värsta jag har varit med om som landshövding, säger PO Eriksson till Nordnytt.
Stämningen på sågen är mycket upprörd, berättar Nordnytts utsända.
All verksamhet ligger ner och dom anställda har lämnat området. På sågen och utanför världshuset flaggas på halv stång.