Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord, om den omfattande insatsen mot byggbranschen i Malmfälten. Foto: Ulrika Wänkkö, SVT/Hans Sternlund, SVT

Stor insats mot byggföretag i Kiruna och Gällivare – säkerhetsbrister och misstänkt svartarbete

Uppdaterad
Publicerad

I en stor insats mot arbetslivskriminalitet upptäcktes det att över hälften av kontrollerade byggföretag inblandade i stadsflytten i Kiruna och Malmberget hade säkerhetsbrister, och det finns misstankar om svartarbete.

– Det är oacceptabelt, dessa företag riskerar sina arbetares liv, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord.

De senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket gjort oanmälda kontroller i branscher som är utsatta för arbetslivskriminalitet.

Bland annat har myndigheterna kontrollerat ett 40-tal företag på byggarbetsplatser i Kiruna och Gällivare, där en mängd stora byggprojekt pågår i samband med stadsomvandlingarna.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Över hälften av företagen hade säkerhetsbrister. Arbetsmiljöverket har hittills ställt krav på cirka 30 företag att rätta till olika brister.

Allvarliga fallrisker

Vid kontrollerna upptäcktes att byggnadsarbetare jobbar på hög höjd utan, eller med bristfälliga, fallskydd, exponeras för farligt asbestdamm utan rätt skyddsutrustning, använder maskiner utan skydd och utsätts för rasrisk.

En del fallrisker var så allvarliga att de ledde till omedelbara förbud mot arbete.

– Det påverkar tyvärr säkerheten när det är många olika underleverantörer med inhyrd personal och dålig samordning. Vi ser också företag som tummar på säkerheten och låter personalen arbeta på höga höjder utan skydd om de skulle falla. Det är oacceptabelt, dessa företag riskerar sina arbetares liv. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverkets region nord i ett pressmeddelande.

Misstänkt svartjobb

Även misstänkt svartjobb har upptäckts efter att skatteverket kontrollerat personalliggarna, där de som arbetar på byggena ska skrivas in. Ett flertal företag riskerar nu att få betala kontrollavgift.

– Vi upptäckte att det fanns personer som inte var inloggade i personalliggaren. Det kan vara en indikation på svart arbetskraft och att löner inte redovisas, det här är något vi utreder vidare efter besöken, säger David Kunze, skattehandläggare på Skatteverket.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet