Kent Vesterlund restaurerar en bro från 1850-talet så att den går att använda igen. Mycket tungt – men roligt arbete, tycker han. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Timmermannen Kent fixar säkrare skolväg när anrik bro repareras i Rosvik

Uppdaterad
Publicerad

Nu får snart skolbarnen i Rosvik en säkrare väg till skolan. Det fixar byalaget och timmermannnen Kent Vesterlund som restaurerar

den gamla träbron vid Rosån.

Byalaget i Rosvik har hjälpts åt att hugga, såga och frakta stockar till timmermannen Kent Vesterlund. Han har sedan byggt de nya kistorna hemma i Norrfjärden, plockat ner dem för att sedan sätta dem på plats under bron för att kunna hålla den uppe och räta upp den.

”Skönt att vi tar rätt på bron”

– Det känns väldigt skönt att vi tar rätt på bron när det bor femton barn på den norra sidan som ska till skolan. Nu slipper de cykla efter Luleåvägen där bilisterna kör hur fort som helst, säger byåldermannen Lars-Erik Andersson.

Byggnadsantikvarie kommer att inspektera projektet när det är klart i slutet av september.

Bron från 1800-talet

Träbron byggdes någon gång under 1850-talet. Det är stenkistorna som byts ut med hjälp av Kent Vesterlund. Bron har restaurerats i omgångar under årens lopp men nu har den börjat skeva och de gamla stenkistorna måste bytas för att den åter igen ska kunna användas på ett säkert sätt. Bron används i dag för gång och cykelväg.

– Det här är en anrik bro från mitten av artonhundra talet, 1987 havererade den totalt och gjordes om hjälpligt men inte helt och hållet. 1991 gjordes hela överdelen om förutom kistorna och det är dom som vi gör nu, säger Lars-Erik Andersson.

Omfattande jobb

– Problemet är att kistorna är stenfyllda och man behöver plocka ut ganska mycket sten för att kunna få ner den nya timringen, säger Kent Vesterlund.

– Det känns som vi har alla med oss i det här, länstyrelsen har ställt upp med 140 000 kronor och Piteå kommun 35 000. Sen har vi gått in med egna medel, säger Lars-Erik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.