Sällsynta metaller i gruvan

Uppdaterad
Publicerad

NORRBOTTEN Gruvbolaget LKAB undersöker nu om det är lönsamt att börja utvinna jordartsmetaller.

Det finns stora mängder apatit och sällsynta jordartsmetaller i LKAB:s sandmagasin i Kiruna och i Vitåfors, Malmberget, enligt LKAB.

LKAB tror att dom kan ta drygt 5 procent av världsmarknaden och dra in miljardbelopp varje år. Även på EU-nivå har man lyft frågan och slagit fast att det är viktigt att Europa kan ha en egen produktion av särskilda jordartsmetaller för att säkra välfärdsteknologin.

Jordartsmetallerna är bundna i mineralet apatit, som idag behandlas som en förorening i järnmalmen och tas inte tillvara av bolaget för vodareförädling.

Stora fyndigheter i Kina

Många av dom sällsynta jordartsmetallerna har fått stor teknisk betydelse, bland annat som tillsatsämnen i högteknologiska produkter och bland annat i batterier, specialmagneter, vindkraftverk, solceller och lågenergilampor.

Metallerna utvinns nästan uteslutande av Kina, men om LKAB väljer att ta vara på metallerna kan det svenska gruvbolaget ta andelar på världsmarknaden.

Jordartsmetaller

De sällsynta jordartsmetallerna är en grupp på 17 olika ämnen som är nödvändiga inom den moderna teknikindustrin, för allt mellan mobiltelefoner och vindkraftverk.

Handelsdepartementet i Peking anger miljöskäl och hushållning med naturresurser som skäl till restriktionerna.

Kina står för 97 procent av utvinningen, men andra länder börjar nu starta upp sin verksamhet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.