Samarbete Luleå och Austin

Publicerad

Luleå kommun och miljonstaden Austin i Texas ska sluta ett samarbetsavtal. Beslutet tas av kommunstyrelsen på måndag 11 augusti.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) och företrädare för Luleå Näringsliv AB besökte i våras USA och Austin för att diskutera samarbetet. Austin har ett stort kulturellt utbud och de senaste åren har de kreativa näringarna vuxit starkt.

 – Luleå vill samarbeta med och lära av de bästa. Austins resa imponerar och inspirerar. Detta samarbete öppnar nu möjligheter för näringslivet, universitetet och kulturlivet i Luleå, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

Avsiktsförklaringen vill skapa en kreativ allians mellan städerna för att utveckla innovativt entreprenörskap. Det ska göras genom utbyte och samarbete kring kreativa företag, konst, musik och högteknologi. Vissa områden utpekas särskilt:

• Samarbete kring vetenskap, teknik och matematik för att utveckla nästa generation yrkesarbetare.

• Utbytespraktik mellan kreativa företag.• Ökad medvetenhet om affärsmöjligheter. Luleå är den första kommunen i Sverige som sluter ett samarbetsavtal med Austin. Till hösten genomförs en videokonferens där Luleå tekniska universitet och näringslivet deltar tillsammans med representanter från USA:s ambassad i Sverige och svensk-amerikanska handelskammaren. Under 2015 planeras även ett besök från Austin till Luleå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.