”Våra renar kommer att massakreras”, säger Kalix samebyns ordförande Dan Abrahamsson. Foto: Ullrika Wankkö/SVT

Sameby befarar renmassaker längs nya Haparandabanan

Uppdaterad
Publicerad

Nya Haparandabenen skär rakt igenom Kalix samebys vinterbetesmarker. När nu trafiken på banan femdubblas befarar samebyn att många av deras renar kommer att skadas och dödas av tågen.

Oron är stor bland medlemmarna i Kalix sameby. Haparandabanan, som rustats för miljardbelopp, skär rakt igenom deras vinterbetesmarker.

– I februari, när det gick ett tåg om dagen, dödades 21 av våra renar. Nu blir det fem tåg. Våra renar kommer att massakreras, säger samebyns ordförande Dan Abrahamsson.

Haparandabanan har rustats för miljardbelopp och viltstängsel har byggts både längre söderut och norrut på banan,. Trafikverket har däremot valt att inte bekosta något stängsel just på sträckan genom Kalix samebys betesmarker.

– Det finns inga pengar till vilstängsel här. Det är många vägsträckor och järnväggssträckor där det efterfrågas viltstängsel. Projektet Haparandabanan är avslutat och det fanns inga pengar till ett viltstängsel på den sträckan i planen, säger Gun-Britt Mariedahl.

Hör samebyn i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.