Tomas Sevä, ordförande i Muonio sameby, är kritisk mot gruvföretaget Kaunis Iron. Bolaget har ännu inte kommit överens med samebyn om hur renskötseln ska funger vid sidan av gruvan.

Sameby kritisk mot gruvbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Gruvföretaget Kaunis Iron har ännu inte kommit överens med Muonio sameby om hur renskötseln ska kunna fungera vid sidan av gruvdriften. Det retar samebyn att gruvföretaget trots det går ut med sina planer.

– Det är väl en medveten strategi man har som gruvbolag att försena allting som har med renskötseln att göra. Renskötseln är så komplex och man måste vidta så stora åtgärder för att man ska kunna bedriva renskötseln i ett gruvområde. Det är nästintill omöjligt ändå, säger Tomas Sevä, ordförande i Muonio sameby.

Gruvbolaget Kaunis Iron har planer att öppna gruvan redan till sommaren.

Gruvan i Pajala

Har träffats

Platschefen vid Kauni Iron – Åsa Allan – säger så här:

– Jag träffade samebyn för två veckor sedan och jag upplevde att vi hade ett bra och konstruktivt möte och att vi kommer att ta fram ett samverkansavtal kring de här frågorna.

Ser det som en process

Hur kommer det sig att ni inte har tagit fram ett samverkansavtal tidigare?

– Det här är en process. Det är först nu vi har gått ut och officiellt meddelat att nu kör vi igång. Vi måste hantera processerna parallellt, säger Åsa Allan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet