Sameby vill avlysa hela fjällområdet för heliski – hotar med polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Laevas vill avlysa hela samebyns område i fjällen för heliski-åkning. För första gången har man inte kunna komma till en samförståndslösning och nu hotar samebyn med polisanmälningar.

Heliski är skidåkning på orörd snö från bergstoppar dit man tar sig med helikopter. Företeelsen har varit omdiskuterad under många års tid, inte minst med tanke på störningarna för renskötseln.

I år ser det ut att bli en än mer tillspetsad konflikt mellan samebyar på ena sidan och turistnäring samt helikopterföretag på andra sidan.

Sameby kan inte tillåta heliski

Bakgrunden är enligt Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, de exceptionellt dåliga betesförhållandena i vinterbeteslandet. Renarna har tvingats söka sig uppåt fjällen för att hitta mat.

– Som förutsättningarna ser ut kan vi inte tillåta att det bedrivs någon heliski. Vi har åttio procent av hjorden upp i det högalpina området, säger han.

Hotar med polisanmälan

Samebyn har inga lagliga möjligheter att förbjuda heliski. Avlysningar har hittills byggt på frivilliga överenskommelser. Nu hotar Laevas sameby med att det kan bli fråga om polisanmälningar.

– Vi måste skydda renen. Om någon stör betande renar kan vi göra en polisanmälan enligt paragraf 94 i rennäringslagen, säger Niila Inga.

Även Talma sameby kommer att vilja göra större avlysningar för heliski i år, framför allt öster om Abisko. Gabna sameby vill avlysa som tidigare år.

Turistföretagens intresseorganisation Kiruna Lapplands vd Monica Risenius vill inte ge några kommenterar i det här läget.

– Det är en mycket skör situation för alla berörda. Vi fokuserar nu på att se hur vi kan komma vidare på ett hållbart sätt, säger hon.

Hör ordförande Niila Inga i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.