Samebyar kräver: Girjasdomen ska omfatta grannsamebyarna också

Uppdaterad
Publicerad

Girjas samebys grannsamebyar i Gällivare kommun, Baste och Unna Tjerusj, har i en skrivelse till näringsdepartementet bett om ett möte för att redovisa att man anser att domen i girjasmålet omfattar även deras samebyar. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Girjasdomen visar att Girjas sameby innehar rätten att förvalta jakt och fiske på samebyns mark och det historiska materialet som ligger till grund för domen, den berör också våra marker. Så vi menar att staten just nu olagligt förvaltar jakten och fisket på våra marker och det vill vi rätta till, säger Helena Omma från Unna Tjerusj.

Den här domen berör endast Girjas sameby, hur kan ni då hävda att det berör både Baste och Unna Tjerusj?

Rätten till fjälljakten

– Ja, domen gäller endast Girjas sameby men det är endast Girjas som är prövade men det historiska materialet som ligger till grund för domen, det berör också våra samebyar, svarar Helena Omma till Sameradion & SVT Sápmi.

I januari kom domen i det så kallade girjasmålet från Högsta domstolen att Girjas sameby har ensamrätt att förvalta jakt och fiske på samebyns marker ovan odlingsgränsen. Grannsamebyarna har noggrant följt hela rättsprocessen och ser att nu är det dags att gå ett steg längre.

– Samebyarna måste lyfta rättsfrågorna för nu är det så mycket intrång och vi måste på alla sätt stärka våra rättigheter, även om vi samer själva vet att det är våra rättigheter. Även om det stadgas i konventioner och deklarationer att vi samer har dessa rättigheter till våra marker och näringar, så är det inte tillräckligt. Vi måste arbeta mot det att stärka våra rättigheter och det här är en del av det, säger Gudrun Kuhmunen från Baste sameby.

Sameradion & SVT Sápmi har inte nått ansvarig minister för en kommentar men samebyarna har fått bekräftelse på att skrivelsen är inkommen och departementet söker en passande mötestid.

Tror ni på att staten godtar samebyarnas hävdande?

– Ja, om staten ska följa girjasdomen och resultatet av den, då måste de godta det. Det är väldigt tydligt från vår sida, säger Helena Omma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet