Foto: SVT

Samebyar kräver att regeringen agerar

Uppdaterad
Publicerad

De fyra nordligaste samebyarna i Norrbotten mötte idag näringsdepartementet. Orsaken är att samebyarna vill få regeringen att agera och de kräver att deras rättigheter inte kränks i Norge.

Samebyarna menar att läget är ohållbart när det gäller gränsöverskridande renbete mellan Sverige och Norge. I Norge är regeringen inne på att bestämma det antal renar från svenska samebyar som får beta på norsk mark.

– De måste försöka lösa det här med den andra beslutande parten som är Norge för det är inte vi som ska lida, säger Per-Anders Nutti ordförande för Saarivuoma sameby.

Sverige är inte överens med Norge om en ny renskötselkonventionen. Norge kräver att Sverige godkänner ett förslag från 2009 något som Sverige så här långt sagt nej till.

Kämpar ensamma

Samebyarna upplever att man inte får stöd av den svenska regeringen i den här frågan och känner att de måste kämpa mot den svenska staten ensamma.

– Vi har en mycket bra dialog med sametingets ordförande och det senast i Östersund, säger Sven-Erik Bucht (S) landsbygdsminister.

Men kan då samerna räkna med regeringens stöd i den här frågan?

– Klart att de kan och det är därför som vi sagt att inte kan gå vidare med samekonventionen eftersom det från samerna riktats hård kritik mot de förslag som togs fram 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.