Talma sameby får avslag på sin begäran att länsstyrelsen i Norrbotten slutar upplåta jakt och fiske inom samebyns område. Foto: TT

Samebyn får inte ta över jakt- och fiskerättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Talma sameby får inte ta över jakt- och fiskerättigheterna på samebyns marker. Åtminstone inte via länsstyrelsen i Norrbotten.

– Vi har beslutat att avslå begäran, säger länsrådet Johan Antti.

Efter Girjasdomen i Högsta domstolen, där Girjas sameby – och alltså inte staten – fick rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns område ovanför odlingsgränsen har Talma sameby i Kiruna krävt att Länsstyrelsen i Norrbotten slutar upplåta jakt och fiske inom samebyns område.

”Hantera frågan politiskt”

P4 Norrbotten var först med att få en kommentar av länsrådet och under måndagen säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Rätten till fjälljakten

– Vi har att förhålla oss till lagstiftningen och kan inte pröva frågan. Enligt rennäringslagstiftningen ska länsstyrelsen upplåta jakt- och fisk på statens mark ovanför odlingsgränsen, säger Johan Antti.

Han fortsätter:

– Eftersom vi på länsstyrelsen inte kan hantera frågan måste samebyn antingen gå via domstol eller så bör frågan hanteras politiskt, vilket jag anser är att föredra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet