Samer kräver upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Krav på statliga sanningskommissioner har blivit aktuella i Finland, Norge och Sverige. Sanningskommissioner ska sammanställa och utreda övergrepp gentemot samer och föreslå åtgärder.

I alla dessa länder håller staten nu på att titta om sanningskommissioner ska genomföras.

I Sverige var det den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra som ställde kravet på en sanningskommission för första gången för nästan tio år sedan.

– En sanningskommission kan hjälpa på tre sätt. För det första är det viktigt att samer försonas internt inom Sápmi, alltså berättar om övergreppen till varandra. Det andra är att skapa ett förhållningssätt mellan samer och staten Sverige och det tredje är att bilda opinion när man driver en sådan här process. Det säger Isak Utsi, förbundsordförande i Sáminuorra.

I veckan höll det norska Stortinget en utfrågning om behovet av en sanningskommission i Norge. Både unga och äldre norska samer vittnade om övergrepp och diskriminering som fortsätter än idag gentemot den samiska minoriteten i Norge.

– I vissa kustområden är relationen mellan samer och majoritetsbefolkningen riktigt dålig, vittnade bland andra Davvet Bruun Solbakk inför sametinget. Ungdomar som är klädda i kolt blir ofta förlöjligade, berättar han.

Finsk sanningskommission

För två veckor sedan träffade den finska premiärministern Juha Sipilä det finska sametingets styrelse och lovade utreda frågan om en eventuell finsk sanningskommission. I Finland har relationerna mellan sametinget och den finska regeringen varit frostiga sedan regeringen stoppat förändringar i den samiska röstlängden, ett krav som det finska sametinget haft.

I Finland har speciellt skoltsamer varit utsatta för diskriminering och övergrepp. Skolter är en liten samisk minoritet som ursprungligen bott i Ryssland men en del evakuerades till Finland efter andra världskriget.

Speciellt minnen från internatskoltiden är smärtsamma för många skolter. Ofta befann sig skolter längst ner i hierarkin och blev mobbade av andra samer.

 – Jag växte upp i den mobbningskulturen från första början, berättar Pekka Fofonoff. Minnena är färska fast det gått femtio år sedan han gått i internatskola för samer. Lärarna nöjde sig att titta på övergreppen från sidan utan att ingripa, berättar han i en intervju för samiska TV-nyheter Oddasat.

DO lovar stöd

I Sverige har Diskrimineringsombudsmannen lovat stödja de samiska organisationerna i arbetet med en sanningskommission. Just nu pågår en förstudie där olika samiska organisationer och DO deltar. Det finns många exempel på övergrepp säger Isak Utsi från ungdomsorganisationen Sáminuorra.

– Kolonisationen började för fem hundra år sedan. Den samiska religionen slogs ut, jojken har varit förbjuden, det genomfördes skallmätningar, samer tvångsförflyttades, skolförhållanden var hemska och många gånger har det samiska språket varit förbjudet, berättar han.

Statliga sanningskommissioner har genomförts på olika håll i världen bland andra i Chile, Kanada och Sydafrika. I Kanada fick ursprungsbefolkningen flera miljarder kronor i skadestång för övergrepp som pågått länge genom historien.

FN och Europarådet har kritiserat Sverige upprepade gånger för bristen på respekt för samernas rättigheter. Varken Sverige eller Finland har undertecknat det internationella ILO 169 avtalet som reglerar ursprungsbefolkningars rättigheter. Det har däremot Danmark och Norge gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.