Sofia Jannok, svensk-samisk artist. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Samerna är lappar när staten pläderar

Publicerad

Språkbruket från statens sida har upprört många under Girjasrättegången, och artisten Sofia Jannok sällar sig till skaran kritiker, efter att under gårdagen ha lyssnat på statens slutanförande i Gällivare tingsrätt.

– Man säger inte neger och zigenare, så säger vi inte lapp och det tycker jag man skulle kunna hålla sig till, säger Sofia Jannok till Sameradion & SVT Sápmi.

Under de senaste veckornas förhandlingar här i Gällivare tingsrätt har statens företrädare blivit kritiserade av ett stort antal forskare, för att bland annat använda ett omodernt språkbruk – för att man använder ordet lapp i rätten.

– Det är så mycket värre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Han går på det att vi inte har samma rätt som en svensk, men han använder ordet lapp versus nybyggare. Och att en lapp skulle haft rätt om vi blivit bönder allihopa.

Hur ser du på hur statens företrädare uttrycker sig?

– Vi vet att ordet lapp avråds från att användas i svenska akademins senaste upplaga, så jag tycker det är jättedåligt av ombuden här att använda ett så omodernt språkbruk, det säger Sofia Jannok efter att ha lyssnat under dagen.

”Inte något rasbiologiskt”

Men justitiekansler Anna Skarhed som företräder staten menar att det inte är avsett som något kränkande.

– Det är nu en redovisning på grund av den fråga vi har att svara på här så måste vi redovisa den historiska bakgrunden och där finns då lappskatteland och lappar i olika dokument och det är därför det ordet används.

Men nu fick ni ju kritik för ett rasbiologiskt språkbruk av 59 forskare, hur ser du på den kritiken?

– Jag tycker de tar i så att de inte blir seriösa riktigt, för det är självklart inte det här är något rasbiologiskt. Det är ju inte det det är frågan om. Men det tycker jag är fel att säga att staten för in något rasbiologiskt i detta om man använder ordet lapp i de här sammanhangen när vi berättar om gamla dokument, säger justitiekansler Anna Skarhed.

– Jag tycker mer det låter som man bara vill använda lapp och bara knyta det till en näring och nomad. Det tyder väl mest på en okunskap från ombuden sida att tolka gamla lagar med samma okunskap som tyvärr rådde då. Att man liksom fortsätter i samma anda som för hundra år sedan och pratar om lappar som ett mindre värdefullt folk som inte hade någon rätt att äga, säger Sofia Jannok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet