Sameskola i final i fågelholks-SM

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna sameskolas årskurs 6 är en av tio finalister i SM i fågelholk. Bidraget heter ”Multibjörkholmen” och tog sig till final bland 326 bidrag.

För tionde året i rad ordnar Naturskyddsföreningen SM i fågelholk med syftet att inspirera och väcka ungdomarnas naturintresse. Holkarna är byggda av mellan- och högstadieklasser från skolor runt om i hela Sverige. 

– Det är ont om hålträd och därför är det också bostadsbrist i skogen, så att sätta upp fågelholkar gör konkret naturvårdsnytta för alla de olika fågelarter som bygger bon i hål. Att följa livet i en holk är dessutom roligt och spännande för alla åldrar, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande och jurymedlem i ett pressmeddelande.  

Sameradion och SVT Sápmi

Ett bidrag från Kiruna

Tio bidrag har gått till final och i år hade juryn 326 olika holkar att välja på. En av dem är ”Multibjörkholmen” som årskurs 6 på Sameskolan i Kiruna har byggt.

– Vi har tänkt på att holken ska passa till flera olika fågelsorter och vi har satt näver på holken så att flugor och andra insekter samlas där som fåglarna kan äta, säger Anneli Persson Svonni till Sameradion och SVT Sápmi.

Grunden till ”Multibjörkholken” är njalla, den samiska förrådsboden, men eleverna har också tagit inspiration från annat håll.

– Vi tittade på vinnarna från tidigare år och tog lite inspiration från dem och så kom vi på att vi kunde sätta samman mindre och större holkar till en stor fågelholk, berättar Aila Päiviö.

”Det har varit jättekul”

Alla holkar som gått till final uppfyller Naturskyddsföreningens regler att de ska vara byggda helt av naturmaterial och ha de mått på hål och rum så att de verkligen ska fungera som bon för fåglar. Humor, fantasi och annorlunda design är något som uppskattas av juryn.

Ett specialpris kommer att delas ut till en klass som har byggt många vanliga fågelholkar som ska sättas ut i skogen och årskurserna 3, 4, 5 och 6 på Kiruna Sameskola har byggt 30 holkar som ska sättas ut.

– Det har varit jättekul att få jobba och snickra på den här holken. Jag hoppas att det ska gå bra och att vi vinner tävlingen, säger Ebba-Marja Jannok.

Vinner ni?

– Ja, och om vi inte vinner kommer vi tvåa, säger Jessika Allas.

Här kan du läsa mer om tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet