• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

På länsstyrelsen i Luleå har man samlats för att räkna alla röster som kommit in i sametingsvalet. Foto: SVT

Många röstade i årets sametingsval

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade rösträkningen för sametingsvalet på länsstyrelsen i Luleå. Och redan nu kan man se att fler personer har röstat i år jämfört med de två senaste valen.

Klockan 08.00 på måndagsmorgonen startade arbetet med rösträkningen. Signar Holmström satt på en stol i ett hörn och granskade arbetet.

– Huvudsaken är att vi är på plats och tittar att allt går rätt till. Det är mer en markering och observatörsroll än något tyngre, säger Signar Holmström, ordförande i Sametingets valnämnd.

LÄS MER: Sametingsvalet – här är partierna

Årets valdeltagande är större jämfört med de senaste åtta åren. Enligt sametingets valnämnd beror det på att många viktiga frågor ska upp på agendan kommande år.

– Det finns tre tunga saker som ska behandlas nästa mandatperiod. Nordisk samekonvention, ny samelag och resonemang kring ILO 169, det är tunga viktiga frågor som folk tycker att man borde vara med och påverka, säger Signar Holmström, ordförande i sametingets valnämnd.

TV: Tre samiska ungdomar om att rösta eller inte rösta

På tisdag eftermiddag avgörs resultatet som är långt ifrån självklart.

– Jag kan inte ens gissa. Det är små marginaler det är frågan om, säger Signar Holmström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sametingsvalet

Mer i ämnet