Här satt det tidigare också en skylt med det samiska ortsnamnet för Puoltsa. Men under natten till tisdagen försvann Buolža-skylten. Foto: Sara Hansson

Samisk skylt försvunnen – där Girjas samebys ordförande bor

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen har någon skruvat ned skylten med det samiska namnet på Puoltsa där Girjas samebys ordförande Matti Berg-Blind bor.
– Man tog ned skylten. Det kan vara en sorts vandalisering, säger han.

Girjasdomen fortsätter att väcka starka känslor. Vandaliseringen av Trafikverkets skylt med den samiska ortsbenämningen av Puoltsa, Buolža, är sannolikt det senaste i en lång rad av hot och hat mot samebyns företrädare.

Det var Sara Hansson som upptäckte det i morse och hon såg då tydliga skoterspår bredvid den halverade skylten till kirunabyn.

– Jag ringde Matti Blind-Berg direkt. Det här är inte så kul, säger hon.

”Suspekta motiv”

Matti Blind-Berg säger till SVT Nyheter Norrbotten att det kan vara någon som tagit med sig skylten som en souvenir – men han tror ändå på en annan förklaring.

– Det har hänt tidigare att någon har tagit ned skyltar med samiska ortsnamn och det har varit suspekta motiv bakom. Nu är skylten borta. Någon har skruvat loss den och tagit med sig den och det är klart att vi saknar den. Visst är det tråkigt, säger han.

Trafikverket har inte plockat ned skylten

Jan Eliasson är projektledare för väg och underhåll på Trafikverket och har inte hört någonting om att den aktuella skylten skulle ha plockats bort av dem.

– Ibland är det ju så att man har olika politiska åskådningar och då ger man sig på en skylt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet