Samiska gravar räddas från förstörelse

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer i Norrbotten gräver upp 160 samiska gravar utanför Arjeplog som riskerar att förstöras.

Norrbottens museum är i full färd med att gräva upp 160 samiska gravar i Silbojokka, utanför Arjeplog. Syftet är att bevara historia innan den försvinner ner i den dämda sjön Sädvajaure.

Eroderar

Under delar av 1600-talet och 1700-talet fanns det inte bara ett silververk i Silbojokka, där silver smältes för att skeppades till kusten utan också två kyrkor och en kyrkogård med 160 samiska gravar enligt gamla kyrkoböcker.

Nu vill Norrbottens museum rädda det som finns kvar av gravarna innan det är för sent. Gravarna kommer annars att eroderas då gravplatsen tidvis ligger under vatten vid den dämda sjön Sädvajaure.

– Det här är egentligen första gången som det samiska samhället möter det förindustriella samhället söderifrån. Det enda vi vet om det här är vad prästerna och gruvfogden skrev. Det är inte säkert att de hade någon anledning att skriva vad de såg i bättre dagar. Kanske snarare tvärtom. I och med att vi nu gör undersökningarna får de här människorna tala. De skriftlösa personerna, säger Lars Backman, arkeolog och projektledare på Norrbottens museum.

Kvarlevor

– Den här perioden är inte särskilt uforskad rent arkeologiskt. Det finns historiska källor men det är maktens källor som kungar och så. Tittar vi på skeletten får vi ett individuellt perspektiv och såna undersökningar har det gjorts få av i Sverige, säger Ylva

Hittills har man grävt ut 28 gravar och hittat kvarlevor från drygt 25 personer. De flesta fynd är dock kistspik.

– Sedan är det framförallt lårben. Lårben är kraftiga och bevaras bra. Jag är rädd att mindre tjocka ben redan har försvunnit, säger Ylva och pekar mot det fjällvatten som forsar bakom henne.

Dialog med samerna

Norrbottens museum har sedan en tid tillbaka fört en dialog med samebyar, Sametinget och Svenska kyrkan för att informera om utgrävningarna.

– När man ska gräva gravar måste man alltid ha en viss etik när man närmar sig problemet. Just i det här fallet handlar inte etiken om att gräva eller inte gräva. Här handlar etiken om att gräva eller låta det rinna ut i kraftdammen, säger Lars Backman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer