Foto: Scanpix

Samlar stöd till veteraner i kris

Uppdaterad
Publicerad

För många soldater som tjänstgjort utomlands kantas tillvaron efter hemkomsten av problem, och samhällets stöd är otillräckligt, anser veteraner och forskare. Nu finns en förening som löser akuta ekonomiska bekymmer.

Föreningen Veteranstöd rapid reaction (VRR) har sitt kontor i Bosnienveteranen Martin Bauhns hem i skånska Blentarp. Idén kom när han såg ett inlägg på sociala medier. En annan veteran som riskerade att bli vräkt efter att ha hamnat i ett glapp mellan två ersättningssystem bad om hjälp med pengar.

-Ofta ligger tjänstgöringen till grund för problemen. Mellan raderna förstår man att det är människor som har svårt att anpassa sig till ett civilt liv, säger Martin Bauhn.

Förlorad gemenskap

Tillsammans med två andra veteraner tar han emot mejl från före detta soldater som ber om hjälp och samlar in pengarna via en Facebookgrupp. Ofta handlar det utebliven a-kassa eller försörjningsstöd, eller en skilsmässa.

Ann-Margreth Olsson på högskolan i Kristianstad forskar om soldaters situation under och efter utlandstjänstgöring.

-Ytterst handlar det om en gemenskap som går förlorad. När man är på uppdrag vet man vad man ska göra. Man är erkänd, behövd och uppskattad. Hemma sker en total upplösning. Ens kompetens är inte efterfrågad och kamraterna spridda för vinden. Vi behöver skapa sociala byggnadsställningar kring soldaterna.

Stora brister

Hon tycker att Försvarsmakten blivit bättre på att ta hand om sin personal men att det finns stora kunskapsbrister i samhället.

-Socionomer och personal på vårdcentralerna borde till exempel ha utbildning i de här frågorna.

32 veteraner har hittills fått hjälp av VRR.

-Jag önskar att vi inte behövdes. Men i Sverige är vi ännu inte medvetna om vad det är vi skickar ut män och kvinnor till. Det är som ett stort mörker i rapporteringen, säger Martin Bauhn.

Veteranutredningen

 * I maj i år presenterade folkpartisten Allan Widman den så kallade Veteranutredningen, om samhällets stöd till soldater som tjänstgjort utomlands.

 * Utredningen konstaterar att det finns stora brister i det stöd som Försvarsmakten och samhället erbjuder veteransoldater.

 * För att stödet ska bli bättre bör man föra officiell statistik över veteransoldaternas hälsotillstånd och livssituation, anser utredningen.

 * Ett annat förslag är att inrätta en nationell veteranmyndighet för att utveckla och belysa veteranfrågorna.

Källa: Veteranutredningen (TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.