Sämre bärsäsong för plockarna

Uppdaterad
Publicerad

Bärsäsongen har varit rekordtidig. Fast det har funnits gott om hjortron i sommar kommer de professionella plockarna inte upp i samma volymer som i fjol – vilket var ett rekordår.

-Volymen kommer att vara 70 procent jämfört med mängden hjortron under förra sommaren, säger Pasi Anttila, vd för Polarica.

Haparandabaserade bärföretaget Polarica är Europas största bär- och viltföretag. Företagets vd Pasi Anttila uppger att hjortronsäsongen började så tidigt att deras thailändska plockare inte hade hunnit anlända. Nu börjar hjortronsäsongen vara över och plockarna börjar satsa på blåbär.

Bärplockare i Norrbotten

Lägre hjortronpriser

Hjortronpriset i sommar har varit lägre än i fjol då plockarna fick upp till 150 kr kilot för hjortronen. Den här säsongen har priset varit kring 50 kr kilot med litet variationer.

-Förra sommaren började bäruppköparna med höga priser för man trodde att det skulle bli en dålig hjortronsäsong. Men så blev det inte och priset sjönk så småningom, säger Pasi Anttila.

Minimilön

Polarica anlitar nästan bara thailändska plockare. Dessa garanteras en svensk minimilön, drygt 19 000 kr i månaden. I sommar har Polarica 2000 bärplockare i Sverige och 1000 i Finland.

-De flesta thailändska plockare är bönder och deras jordbrukssäsong har inte börjat när bären ska plockas i Skandinavien. De är vana att vistas i naturen och plocka bär, säger vd Pasi Anttila.

Vi skulle gärna anlita svenska plockare också men tyvärr tenderar de ge upp efter ett par veckor i bärskogen säger Pasi Anttila.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Norrbotten

Mer i ämnet