Saneringar av råttor ökar kraftigt i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet saneringar av råttor i Norrbotten ökade kraftigt förra året – hela 92 procent – jämfört med 2015.

Råttor kan bära på bakterier och virus som gör människor sjuka. De kan även orsaka allvarliga skador på hus och egendom.

Men de senaste åren har reglerna för bekämpning av råttor gradvis förändras. Det är inte längre tillåtet att lägga ut råttgift, utan istället används exempelvis elektroniska och mekaniska fällor för att få fast råttorna.

– Förändringen var nödvändig men nu krävs ofta andra metoder för att minska antalet råttor. Många är fortfarande ovana vid att bekämpa råttor utan kemiska bekämpningsmedel, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Kraftig ökning i Norrbotten

Förra året genomförde Anticimex totalt 256 saneringar i Norrbotten. Det är en ökning med 92 procent jämfört med 2015, enligt statistik från Anticimex.

LÄS ÄVEN: Råttinvasion i Kiruna?

– Så länge som råttor har tillgång till föda, vatten och skydd kommer de att trivas och föröka sig. Vi kan tillsammans göra mycket för att minska antalet råttor, säger Kjellberg.

I landet som helhet genomfördes 51.047 saneringar av råttor under 2016, en ökning med 14 procent jämfört med året innan.

FAKTA: Så undviker du råttor

* Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

* Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

* Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

* Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

* Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.